..για εκείνους που σκέφτονται να κάνουν το βήμα..
Η ακαδημία μας ξεκίνησε τη λειτουργία της την αγωνιστική περίοδο 2016-17 με στόχο να αποδείξουμε, στους εαυτούς μας κυρίως, πως τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα δεν υστερούν σε τίποτα από τα γνώριμα συστημικά πρότυπα των υπολοίπων αθλητικών ομάδων.
Γνωρίζαμε από την αρχή ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα ήταν απαιτητικό. αλλά αποφασίσαμε ότι χωρίς να δοκιμάσουμε δεν υπάρχει λόγος να καταδικάσουμε την ιδέα. Όπως είναι λογικό, με το πέρας αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας, αρκετά προβλήματα έχουν λυθεί, ενώ άλλα έχουν προκύψει τα οποία θα απαιτήσουν το χρόνο μας αυτή τη σεζόν. Επειδή μπήκαμε στην οικογένεια του αυτοοργανωμένου αθλητισμού θέλοντας εκτός των άλλων να μάθουμε και να διορθωθούμε, σκεφτήκαμε ότι η καταγραφή αυτών των εμπειριών και προβληματισμών, μπορεί να χρησιμεύσουν σε τυχόν παρόμοια εγχειρήματα στο μέλλον.
Γιατί δημιουργήσαμε την ακαδημία;
– Για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέα παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από το παιχνίδι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μια γενιά παιδιών, στην οποία θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε αρχές ισότητας, αλληλεγγύης και αυτονομίας μέσα από τον αθλητισμό.
– Για να πλησιάσουμε ανθρώπους, οι οποίοι είτε δεν γνωρίζουν τον χώρο της αυτοοργάνωσης, είτε είναι παραπληροφορημένοι από τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσδοκώντας στην ενεργή συμμετοχή τους στο εγχείρημα.
– Τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τα οποία ζουν σε διάφορους χώρους «φιλοξενίας» και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κάποια αθλητική ομάδα, τους δίνεται η ευκαιρία να βγουν από τα κέντρα κράτησης, ώστε να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν με συνομήλικους τους.
– Για να μπορέσουν και τα παιδιά από την Ελλάδα να έρθουν σε άμεση επαφή με τα προσφυγόπουλα. Να αρχίσουν έτσι να χτίζουν από νεαρή ηλικία σχέσεις συνεργασίας με παιδιά που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και έχουν διαφορετικές κουλτούρες. Να μπορέσουν δηλαδή να απορρίψουν από μικρά τον ρατσισμό και να καλλιεργήσουν μια συνειδητή αποδοχή του διαφορετικού.
Προβληματικές:
– Η έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας όσον αφορά τη λειτουργία μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας, αλλά και την αλληλεπίδραση με τα παιδιά, οδήγησε πολλούς να προβληματιστούν αν είμαστε σε θέση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είχαμε την τύχη στην ομάδα να υπάρχουν άτομα που δούλευαν ήδη σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες ως προπονητές και επομένως είχαν την εμπειρία να στηρίξουν το εγχείρημα μέχρι να το αναλάβουμε όλοι μαζί.
– Η συμμετοχή των γονέων στο εγχείρημα δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς λίγοι ασχολήθηκαν με οργανωτικά ζητήματα της ακαδημίας. Περισσότερο λειτούργησε ως μια ακαδημία όπου μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.
– Η γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ προπονητών και προσφυγόπουλων, αλλά και μεταξύ προσφυγόπουλων και των υπολοίπων παιδιών της ακαδημίας δημιούργησε προβλήματα στην προπόνηση. Η προπόνηση πραγματοποιείται σε Αγγλικά και Ελληνικά, ενώ τα ίδια τα προσφυγόπουλα που γνώριζαν Αγγλικά έκαναν συχνά μετάφραση στα υπόλοιπα στην μητρική τους γλώσσα.
– Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η μετακίνηση των προσφυγόπουλων στον χώρο της προπόνησης. Συγκεκριμένα οι γονείς τους (όσων δεν ήταν ασυνόδευτα) δεν ενδιαφέρονταν να φέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους για προπόνηση, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να τα φέρνουμε και να τα επιστρέφουμε με δικό μας μεταφορικό μέσο από τους χώρους στέγασης στο γήπεδο. Αυτό θεωρούμε πως είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς στόχος μας είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να ενταχθούν στην κοινωνία.
– Η αδιαφορία – αδυναμία του Δήμου Αθηναίων να συντηρήσει και να επιμεληθεί τα δημόσια γήπεδα του, με αποτέλεσμα να παίζουμε σε ένα πολύ όμορφο μέρος (5χ5 του Θησείου), αλλά πραγματικά οριακά κατάλληλο για παιχνίδι και ποδόσφαιρο, αφού ο τάπητας πια είναι σχεδόν κατεστραμμένος.
Προοπτική:
– Αυτομόρφωση των προπονητών με υπάρχον υλικό σχετικά με παιδαγωγικές και προπονητικές αρχές.
– Εκ νέου συζήτηση με τους γονείς για τους στόχους της ομάδας στη βάση της διαφοράς της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης.
– Τουλάχιστον 2-3 προπονητές σε κάθε προπόνηση, ώστε να είναι εφικτή η προσαρμογή των παιδιών που δεν μιλάνε Ελληνικά ή Αγγλικά. Επίσης, η μετακίνηση των παιδιών στους χώρους προπόνησης θα διευκρινιστεί ξανά πως δεν είναι δική μας υποχρέωση, αλλά των ίδιων των γονέων τους.
Πως ιδρύσαμε την ακαδημία;
– Ιδρύοντας την αντρική ομάδα υποχρεωνόμαστε να έχουμε επίσημο καταστατικό, το οποίο ωστόσο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την ακαδημία και να διεκδικήσουμε ώρες σε κάποιο δημοτικό γήπεδο 5Χ5.
-Η διαδικασία δηλαδή από την στιγμή που υπάρχει το κύριο σωματείο είναι αρκετά απλή. Χρειάστηκε να κάνουμε αίτηση στο δήμο για ώρες και χώρο λειτουργίας της ακαδημίας.
Προβληματικές:
– Τα περισσότερα γήπεδα δεν είχαν ελεύθερες ώρες με αποτέλεσμα να βρούμε ώρες σε γήπεδο που έχει πολλές ελλείψεις στον χλοοτάπητα αλλά και τον φωτισμό. Παρά την πίεση που ασκήσαμε στον δήμο για να κάνει διορθώσεις στο γήπεδο δεν υπήρξε κάποια λύση. Βέβαια να αναφέρουμε ότι παρόμοια προβλήματα με εύρεση χώρου προπόνησης και αγώνων αντιμετωπίζουμε και στο αντρικό τμήμα, οπότε οι προβληματικές υφίστανται σε όλο τον αρμόδιο φορέα και όχι στις ακαδημίες αυτές καθ’ αυτές.
Προοπτική:
– Αντίθετα με το αντρικό, στην ακαδημία υπάρχει μια δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί – οι ίδιοι οι γονείς. Έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν και να ασκήσουν πίεση στο δήμο όσον αφορά τα ζητήματα του γηπέδου και την προστασία των παιδιών τους. Αν αυτές οι προσπάθειες δεν ευδοκιμήσουν και τουλάχιστον τα φώτα δεν διορθωθούν, όταν χειμωνιάσει και η ορατότητα είναι μειωμένη θα μετακινηθούμε σε κοντινό γήπεδο μπάσκετ με το σκεπτικό ότι ο τάπητας είναι πιο κοντά στο ποδόσφαιρο σάλας.
Σύνδεση αντρικού και ακαδημίας;
– Μια ιδέα που υπάρχει από τις αρχικές συζητήσεις για την δημιουργία της ακαδημίας είναι η συμμετοχή των παιδιών και των γονιών τους στους αγώνες του αντρικού τμήματος. Σκεφτόμαστε ότι η ακαδημία πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι από το αντρικό, αφού οι ίδιοι οι παίχτες είναι και προπονητές των παιδιών, αλλά ακόμα περισσότερο επειδή η παιδεία λειτουργεί αμφίδρομα μεταξύ όλων. Επίσης, σε ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα η συνοχή των μελών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διατήρησής του, οπότε η συνεύρεση όλων στους αγώνες και όχι μόνο σε καθορισμένες συναντήσεις ή συζητήσεις λειτουργεί θετικά σε αυτόν τον τομέα.
Προβληματικές:
– Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της ακαδημίας δεν ήμασταν σίγουροι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε παιδιά και γονείς της ακαδημίας σε αγώνες του αντρικού τμήματος. Οι λόγοι αφορούσαν κυρίως την εξέδρα και τα συνθήματα που ακούγονται, αλλά και η διαχείριση από τους παίκτες της ομάδας μας προβληματικών συμπεριφορών των αντιπάλων.
Προοπτική:
– Ήδη έχουμε διαπιστώσει και προσπαθούμε ώστε η ομάδα όπως και η εξέδρα να λειτουργούν βάσει των αρχών μας. Σιγά σιγά γίνονται κινήσεις ώστε να υπάρχει αυτή η σύνδεση.
Έσοδα/Έξοδα;
– Τα έξοδα της ακαδημίας ήταν κυρίως η αγορά εξοπλισμού (μπάλες, κώνοι κλπ) και εμφάνισης. Μετά από ένα πάρτι, αλλά και με τη στήριξη της αντρικής ομάδας καλύψαμε το αρχικό ποσό. Επίσης, κάποιοι γονείς πρωτοβουλιακά αγόρασαν προπονητικές μπλούζες για τα παιδιά
– Η λογική της ομάδας ήταν να έχει ανεξάρτητο ταμείο από το αντρικό τμήμα, αλλά και να μην έχει κάποια συνδρομή από τους γονείς, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κουτί ελεύθερης συνεισφοράς από τους γονείς, χρήματα τα οποία θα διαθέτονταν στο σύνολο τους για αγορά εξοπλισμού και ρούχων για την ακαδημία ή για δράσεις της.
Προβληματικές:
– Ελάχιστοι γονείς στήριξαν οικονομικά την ομάδα με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό το κουτί ελεύθερης συνεισφοράς. Επομένως, η αντρική ομάδα χρειάστηκε να στηρίξει σχεδόν το σύνολο των εξόδων της ακαδημίας.
Προοπτική:
– Έχει προταθεί το κουτί ελεύθερης συνεισφοράς να το κρατάει κάποιος γονέας για να γίνει πιο ενεργή η συμμετοχή τους.
Συνελεύσεις ακαδημίας;
– Εφόσον ο στόχος της ομάδας είναι η ενεργή συμμετοχή των γονέων στο εγχείρημα θα ορίζονται συνελεύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μια συνέλευση στη μέση της σεζόν.
Προβληματικές:
– Μικρή συμμετοχή των γονέων γεγονός που ήταν αναμενόμενο, καθώς ακόμα δεν είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι.
Προοπτική:
– Προσωπική επαφή μαζί τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης και συζήτηση για την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους. Χρειάζεται προσπάθεια για την ένταξή τους στην ομάδα και στο σημείο να καταβάλουν χρόνο ή πόρους. Αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τους προπονητές και τα μέλη του αντρικού, όπως επίσης με την παρότρυνσή και τις ενέργειές μας προς την ενίσχυση της σύνδεσης του αντρικού τμήματος και της ακαδημίας που αναφέραμε.
Προπόνηση;
– Οι προπονήσεις της ακαδημίας αρχικά ήταν μια ώρα την εβδομάδα, ενώ η μέρα και η ώρα είχαν συναποφασιστεί από γονείς και προπονητική ομάδα. Στη συνέχεια, και λόγω έντονου ενδιαφέροντος προσθέσαμε δεύτερη μέρα προπόνησης. Την πρώτη μας σεζόν οι προπονητές χώριζαν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο τους στα δύο μισά του γηπέδου, οπότε όλα τα παιδιά έκαναν προπόνηση την ίδια ώρα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης είχαμε τουλάχιστον 2 προπονητές σε κάθε μισό του γηπέδου. Στα θετικά, σε αντίθεση με τις συνήθεις συνθήκες προπόνησης συστημικών ακαδημιών, ήταν η παρουσία νοσηλευτή καθ’όλη τη διάρκεια της προπόνησης.
Προβληματικές:
– Πέρα από τις γηπεδικές συνθήκες και την μετακίνηση των προσφύγων που έχουμε ήδη αναφέρει προηγουμένως, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η παρουσία ατόμων που εκείνες τις ώρες χρησιμοποιούσαν το γήπεδο και αναγκαζόμασταν να τους ζητήσουμε να βγουν. Ωστόσο, στη συνέχεια έμαθαν τις ώρες προπόνησης και κανόνιζαν να παίξουν μετά από εμάς.
– Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η μεταφορά του εξοπλισμού, καθώς σε κάθε προπόνηση έπρεπε κάποιος να τον φέρνει με αμάξι.
– Δυσκολία να κλείσουμε φιλικούς αγώνες καθώς ψάχνουμε ομάδες με παρόμοια λογική χωρίς να ενδιαφέρονται για το τελικό αποτέλεσμα και προπονητές/γονείς που συμπεριφέρονται σωστά μέσα στο γήπεδο. Επίσης, οι γονείς δυσκολεύονται να φέρουν τα παιδιά τους για αγώνες σε μακρινές αποστάσεις ενώ το δικό μας γήπεδο δεν είναι κατάλληλο για αγώνες.
Προοπτική:
– Ενημέρωση όσων χρησιμοποιούν το γήπεδο πριν από εμάς ώστε να μένουν έξω από αυτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης καθώς συμπεράναμε πως όσο πιο αυστηροί είμαστε τόσο πιο πολύ σέβονταν τις ώρες προπόνησης.
– Σαν πρώτη κίνηση σκεφτήκαμε την πίεση προς την ομοσπονδία/δήμο, ώστε να παρέχει κάποιο τρέιλερ δίπλα στο γήπεδο, με χώρο ώστε να αλλάζουν τα παιδιά και να φυλάσσονται τα πράγματα. Ακόμα προσπαθούμε για πιο σημαντικά προβλήματα του γηπέδου, οπότε μια ιδέα είναι να κατασκευάσουμε μόνοι μας ένα χώρο φύλαξης σαν μικρή αποθήκη.
– Συμμετοχή σε τουρνουά, το οποίο δεν έχει βαθμολογία, ενώ οι ακαδημίες που συμμετέχουν έχουν κυρίως ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επίσης οι αγώνες θα είναι κάθε δεύτερη Κυριακή, επομένως οι γονείς δεν θα είναι υποχρεωμένοι κάθε σαββατοκύριακο να πιέζουν το πρόγραμμα τους.
Αδέσποτος Αθηνών
Σεπτέμβριος 2017