ΑΝΤΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Με αφορμή τον αγώνα κυπέλλου, ας μιλήσουμε για βία.

Βαδίζοντας στο δεύτερο χρόνο μας  στο Ποδόσφαιρο Σάλας γνωρίζαμε, ότι η παρουσία μας θα δημιουργήσει προβλήματα για κάποιους.

Ο Αδέσποτος Αθηνών είναι μια αυτο-οργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου σάλας, με ξεκάθαρα αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Από την πρώτη στιγμή με το ιδρυτικό μας κείμενο, καθώς και με τα πανό μας, κάναμε γνωστό για ποιους λόγους ήρθαμε να παίξουμε μπάλα, αλλά και να παρέμβουμε.

 

Λίγα λόγια για το τι πραγματικά έγινε στη β’ αγωνιστική του φετινού κυπέλου:

Όπως σε κάθε μας  παιχνίδι , έτσι και στο ματς του κυπέλλου, αναρτήθηκε το πανό που έγραφε ‘ Αλληλεγγύη στους μετανάστες -Φόλα στους φασίστες’’.

1:Πριν την έναρξη του αγώνα με την Αναγέννηση Θρακομακεδόνων, ο παρατηρητής τους αγώνα μας ζήτησε να κατέβει το πανό, το οποίο βρισκόταν, στην γνώριμη, εδώ και ενάμιση χρόνο, θέση του, στην εσωτερική πλευρά των συρμάτων του γηπέδου. Καλή τη πίστη, παραβλέψαμε το παράδοξο της παρατήρησης, του δήθεν αντικανονικού περιεχομένου του πανό και αποφασίσαμε από κοινού με τους φίλους της ομάδας μας να το μεταφέρουμε εκτός των συρμάτων του γηπέδου, από την άλλη πλευρά. Πριν από τη μεταφορά και μετά από πρωτοβουλία του προπονητή της Αναγέννησης, φωτογραφηθήκαμε μαζί με τους παίκτες της άλλης ομάδας μπροστά στο πανό, σε ένδειξη αποδοχής του περιεχομένου και του κοινωνικού του μηνύματος.Σημειώνεται ότι το πανό δεν είναι υβριστικό και για αυτό δεν δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα θέμα, ενώ αντίθετα είναι σύμφωνο και με τις επιταγές της ίδιας της ΕΠΟ, η οποία προβλέπει και τιμωρεί την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά από τη δική μας, δηλαδή τη ρατσιστική/φασιστική και τις διακρίσεις (αρ. 27 Πειθαρχικού Κώδικα).Το παιχνίδι ξεκίνησε κανονικά.
2:Ο αγώνας αρχίζει και δεχόμαστε τέσσερα γκολ πολύ γρήγορα, από την ανώτερη Αναγέννηση. Αντιδρούμε, μειώνουμε σε 1-4 και πιέζουμε. Η Αναγέννηση φθάνει τα 5 φάουλ, και «φλερτάρει» έντονα με το 6ο. Στο …. Λεπτό δεν δίνεται ξεκάθαρο φάουλ για καθυστερημένο σκληρό μαρκάρισμα σε παίκτη μας, ενώ στην εξέλιξη της φάσης δεν δίνεται πέναλτι στον ίδιο ποδοσφαιριστή. Οι εμπλεκόμενοι στη φάση παίκτες, ανταλλάσσουν κάποια λόγια και σπρώχνονται ελαφρώς . Στο σημείο εκείνο παρεμβαίνει ο αρχηγός της Αναγέννησης, ο οποίος αρχίζει και τσακώνεται με τον αθλητή μας. Το επεισόδιο περιορίστηκε στη λεκτική αντιπαράθεση και σε μερικά σπρωξίματα και αυτό χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων συναθλητών και των δύο ομάδων, σε αντιδιαστολή με τους διαιτητές που αρκέστηκαν μόνο στην πειθαρχική τιμωρία των δυο ποδοσφαιριστών καθώς αδυνατούσαν να επιβληθούν. Η ανεπάρκεια των διαιτητών, ήταν που εκνεύρισε τους ποδοσφαιριστές και έγινε ακόμα πιο εμφανής, όταν ο προπονητής της Αναγέννησης, του οποίου δεν επετράπη η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου λόγω έλλειψης διαπιστευτηρίων, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ωρυόμενος και απευθυνόμενος προς τους διαιτητές με ιδιαίτερα βαρείς εκφράσεις και λεκτικούς προπηλακισμούς. Αντίστοιχη συμπεριφορά είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ακριβώς έξω απ’ τα όρια του γηπέδου
3:Ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά και  συζητήθηκε το αν θα συνεχιστεί. Αν και αρχικά σκεφτόμασταν  να μην αγωνιστούμε, με τη λογική ότι θα υπάρξει ξανά ένταση, αποφασίσαμε το αντίθετο, αφού οι παίκτες βεβαίωναν ότι είναι ήρεμοι και επιθυμούσαν να συνεχίσουμε το παιχνίδι ,που είναι άλλωστε και η ουσία της συμμετοχής μας στους αγώνες. Το περιστατικό θεωρήθηκε λήξαν.

 

4: Οι δύο ομάδες επανέρχονται στο γήπεδο. Τα εναπομείναντα 7 δευτερόλεπτα του πρώτου ημιχρόνου κυλούν ομαλά. Το ημίχρονο λήγει και επέρχεται η ανάπαυλα.
5:Σε εκείνο το σημείο οι διαιτητές επανέρχονται και ζητάνε να κατέβει εκ νέου το πανό. Αυτή τη φορά το πανό δεν κατέβηκε, λόγω της προφανούς προσχηματικής παρατήρησης, διότι καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου το πανό ήταν αναρτημένο στην ίδια θέση που είχε μεταφερθεί, χωρίς να τους «ενοχλήσει» . Στη συνέχεια οι διαιτητές αποσύρθηκαν στο δωματιάκι τους με τον παρατηρητή και τους αρχηγούς, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε στο γήπεδο και ο κύριος Κολοκυθάς. Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, ο διαιτητής γράφει επί μιάμιση ώρα το φύλλο αγώνα, το οποίο εν τέλει, ο αρχηγός μας στο συγκεκριμένο παιχνίδι, υπογράφει με επιφύλαξη.
Στο όλο περιστατικό υπάρχουν αρκετά ζητήματα που μας κάνουν να αναρωτηθούμε:
Α) Πώς και γιατί μετά από ενάμιση χρόνο που το συγκεκριμένο πανό βρίσκεται στην εν λόγω θέση, χωρίς ποτέ να έχει γίνει ηπαραμικρή παρατήρηση –αντιθέτως προπονητές και παίκτες άλλων ομάδων έχουν επαινέσει την συγκεκριμένη κίνηση- ξαφνικά σε αυτό τον αγώνα μας ζητείται η απομάκρυνση του. Επίσης, πώς παρά την διάθεση που επιδείξαμε, μεταφέροντας το εκτός αγωνιστικού χώρου, κι ενώ ο αγώνας ξεκίνησε και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το πανό αναρτημένο σε άλλη  θέση, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, στο ημίχρονο του αγώνα  δόθηκε εκ νέου εντολή να κατέβει;
Β) Με αφορμή την εκδήλωση κατά της βίας, διερωτόμαστε, πώς είναι δυνατό να ενοχλεί ένα πανό, που  είναι ενάντια στο φασισμό, μια «ιδεολογία» που δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα και παράγει μόνο βία;
Γ) Σε μια συγκυρία που η Ελλάδα αποτελεί χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων από ακροδεξιούς, φασίστες και ρατσιστές , ποια είναι η εντύπωση που δίνεται με το να διατάζεται να κατέβει ένα πανό με τα λόγια «αλληλεγγύη στους μετανάστες;»
Δ) Αναγνωρίζουμε ότι αναφορικά με την μικρής έκτασης ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών εντός του αγωνιστικού χώρου, έχουμε μερίδιο ευθύνης. Παρόμοια (και πολύ χειρότερα) επεισόδια παρουσιάζονται -δυστυχώς- συχνά στο χώρο του ποδοσφαίρου, αγωνιζόμαστε με τη σειρά μας να εξαλείψουμε, καθώς η αξία που προωθούμε αναφορικά με το ποδόσφαιρο, είναι η αντιμετώπισή του ως παιχνίδι με ευγνή ανταγωνισμό. Μας προξενεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι ο αγώνας διακόπηκε για ένα πανό που προωθεί την αλληλεγγύη και εναντιώνεται στο φασισμό ενώ συχνά βιώνουμε να  διαδραματίζονται επεισόδια βίας, λεκτική ή σωματικής, μεταξύ παικτών,  προπονητών και παραγόντων και να μην συμβαίνει τίποτα.

 

Ε) Μας προκαλεί δε εντύπωση ότι όλα αυτά συνέβησαν για πρώτη φορά στην κατά σύμπτωση πρώτη συμμετοχή -χωρίς τη δική μας προηγούμενη ενημέρωση- αγώνα που θα παίζαμε σε στοιχηματικό ιστότοπο.

Περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το πραγματικό λόγο διακοπής του παιχνιδιού !!

 

Ο φασισμός, όπως προαναφέραμε, παράγει βία. Είναι βία. Πόσο υποκριτικό είναι να διακόπτεται ο αγώνας με την αφορμή του πανό, ενώ την ίδια στιγμή οι διαιτητές έγιναν αποδέκτες φραστικών επιθέσεων;

 

NO BORDERS –

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΦΑΣΙΣΜΟ.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *