Παιχνίδια με μπάλες και βόλτες με σκυλιά! Έξω οι εταιρείες και τα αφεντικά!

Το λόφο του Στρέφη ο Δήμος καταστρέφει!

Ο λόφος του Στρέφη είναι εδώ και δεκαετίες σύμβολο των Εξαρχείων. Αποτελεί επί της ουσίας το μοναδικό δημόσιο χώρο πράσινου στην γειτονιά, όπου έχει κανείς την ευκαιρία να βγει μια βόλτα στη φύση, να βγάλει με ασφάλεια το κατοικίδιο ζώο του, να παίξει, να αθληθεί, να διασκεδάσει. Κατεξοχήν χώρος καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα, εντελώς αιφνιδιαστικά, ο δήμος Αθηναίων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του λόφου, μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Από τις άμεσες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, θα είναι τα κάγκελα, η ελεγχόμενη είσοδος, τα τουριστικά μαγαζάκια, οι εμπορικές εκδηλώσεις καθώς και η παρακολούθηση μέσω κυκλώματος καμερών. Επιχειρείται, λοιπόν, η εμπορευματοποίησή του και ο αποκλεισμός των κατοίκων και των δικών τους δραστηριοτήτων σε αυτόν.

Το σχέδιο “της ανάπλασης” του λόφου του Στρέφη που συνοδεύεται από επιχειρήματα περί εγκατάλειψης και αποκοπής απ΄ τη γειτονιά, δεν μας εξηγεί το σχέδιο παρακμής και υποβάθμισης που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια για να

φτάσουμε στο σημείο να παρουσιάζονται οι γνωστοί – άγνωστοι εύποροι ιδιώτες ως λυτρωτές της ιστορικής γειτονιάς των Εξαρχείων.

Ως αυτοοργανωμένος αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, που έχουμε περπατήσει, βρεθεί, παίξει στο λόφο του Στρέφη εναντιωνόμαστε με κάθε μέσο στα πλάνα αυτά του Δήμου. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων στο λόφο και σε κάθε αντίστοιχο δημόσιο χώρο είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν ρυθμίζεται από, ούτε και υπολογίζει, κανένα επιχειρηματικό συμφέρον.

Το ζήτημα αυτό αφορά όλες και όλους μας, κατοίκους Εξαρχείων και μη, καθώς οι δημόσιοι χώροι, ο ένας μετά τον άλλο, μπαίνουν στο στόχαστρο σε κάθε περιοχή. Καλούμε τον καθένα και την καθεμία να συμμετάσχει ατομικά ή και συλλογικά στην ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 15:00 (στο θεατράκι του Στρέφη), καθώς και στην συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αθηνών, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 15:00, την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Θέλουμε τους δημόσιος χώρους προσβάσιμους και ανοιχτούς για όλες και όλους και όχι εμπόρευμα για λίγες/λίγους.

Αδέσποτος Αθηνών

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *