Ο Stoiximan και οι Υπερήρωες της Σάλας

Την φετινή περίοδο ενημερωθήκαμε ότι στους αγώνες της Α΄ φάσης του κυπέλλου Ελλάδος ΠΕΠΣΣ 2017-2018, ζητήθηκε από τα γηπεδούχα σωματεία να αναρτήσουν διαφημιστικό πανώ του χορηγού της διοργάνωσης, STOIXIMAN.gr, να το φωτογραφίσουν με δικά τους μέσα και εν συνεχεία να αποστείλουν τις φωτογραφίες στη διοργανώτρια αρχή. Τα ανωτέρω προκύπτουν και προβλέπονται, όπως αναφέρεται, στη σχετική ανακοίνωση προς τα σωματεία, στη συμφωνία την οποία σύναψε η ΠΕΠΣΣ με την χορηγό εταιρία.
Ο Αδέσποτος Αθηνών, τα τρία χρόνια παρουσίας του σαν σωματείο στο πρωτάθλημα σάλας και γενικότερα στον αθλητισμό, απορρίπτει ξεκάθαρα την ύπαρξη χορηγών, προσπαθώντας έτσι να αποδείξει ότι ακόμα και στον σημερινό, μεταλλαγμένο σε εμπόρευμα αθλητισμό, είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία ομάδα χωρίς τη χρηματοδότησή της από τρίτους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να προωθήσουν το όνομα και τα συμφέροντά τους σε αντάλλαγμα χρημάτων. Οι οικονομικές ανάγκες της ομάδας, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς είναι πιθανό να εμφανιστούν, καλύπτονται από τα μέλη της με ελεύθερες οικονομικές συνεισφορές, καθώς και από όσους επιθυμούν να συμπράξουν στις αξίες που η συλλογικότητα μας πρεσβεύει.
Πέραν της γενικότερης εναντίωσης στους χορηγούς και στις σχέσεις εξάρτησης που μέσω αυτών δημιουργούνται, πραγματικά μας ξένισε η επιλογή μιας στοιχηματικής εταιρίας για την χρηματοδότηση ενός ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, την ίδια ώρα που συνεχώς πληθαίνουν οι διώξεις και οι πρωτόδικες καταδίκες της λεγόμενης “παράγκας” για “στημένα παιχνίδια” που σχετίζονται με τον στοιχηματισμό.
Στη συγκεκριμένη, δε ,περίπτωση προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χορηγία; Από ποια ΓΣ; Ήταν αυτή καλεσμένη; ποιο το ακριβές ποσό της χορηγίας; Πώς διανέμεται αυτό στα σωματεία; Εκτιμήθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα site που προωθεί τον τζόγο και τον στοιχηματισμό;
Δε θεωρούμε μεταφυσικά ανήθικο τον τζόγο ή το στοίχημα, αλλά εκτιμούμε ότι απέχει παρασάγγας από τα αθλητικά ιδεώδη και τα όσα μια ένωση αθλητικών και ερασιτεχνικών σωματείων θα έπρεπε να προσπαθεί να προωθήσει. Διότι αντί της προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού του αντιπάλου προωθείται η εύκολη πρόσληψη κέρδους από τον κόπο τρίτων, η αντιμετώπιση του αθλήματος και των αθλητών ως μέσου πλουτισμού και γενικότερα μια σειρά πρακτικών που ενισχύουν την αθλητική βιομηχανία με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, δηλαδή την υποβάθμιση του αθλητισμού σε εμπόρευμα και των φιλάθλων σε καταναλωτές.
Επόμενο βήμα μιας τέτοιας συνεργασίας είναι η επίσημη αποδοχή, όπως ήδη συμβαίνει με το πρωτάθλημα της Ά κατηγορίας και της εισαγωγής όλων των αγώνων στο κουπόνι στοιχηματισμού της εν λόγω εταιρίας. Έτσι η πρακτική αυτή θα συμβαίνει πλέον και με τις ευλογίες της ΠΕΠΣΣ, η οποία υποτίθεται ότι λειτουργεί για να προστατεύει και να προωθεί το άθλημα και όχι να επιτρέψει την μετατροπή του σε τραπουλόχαρτο.
Ο Αδέσποτος Αθηνών, οραματιζόμενος έναν αθλητισμό χωρίς χορηγούς που προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν προς το συμφέρον τους, χωρίς τζόγο και τις παθογένειες που αυτός επιφέρει, θέλει να κερδίσει ένα στοίχημα ενάντια στα περισσότερα προγνωστικά, την αποτροπή της ολοκληρωτικής υποταγής του αθλητισμού στην κουλτούρα της αγοράς.
Την ίδια στιγμή το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας διεξάγεται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικά ανοιχτά γήπεδα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και αλλάζουν ουσιωδώς οι συνθήκες διεξαγωγής του αθλήματος, ενώ οι ομάδες υποβάλλονται σε περαιτέρω έξοδα. Ταυτόχρονα για αδιευκρίνιστους λόγους τα κλειστά γήπεδα του Δήμου Αθηναίων δεν παραχωρούνται στις ομάδες ποδοσφαίρου σάλας για χρήση.
Παράλληλα με αυτά, γεννάται η απορία γιατί να απαγορεύονται τα πανό με κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα, που αποτελούν και σε τελική ανάλυση σκοπό του αθλητισμού και να επιβάλλεται η ανάρτηση πανό που προάγει τον τζόγο και τον στοιχηματισμό; Είναι αυτό το ποδόσφαιρο που οραματιζόμαστε;

ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *