Καρατσαι Γκεντσλικ Σπορ, το ποδόσφαιρο είναι ωραίο στις αλάνες, όχι στα χρηματιστήρια.

Tο Καράτσαι είναι μια από τις φτωχικές γειτονιές της πόλης Οσμάνιγιε στη νότια Τουρκία. Όπως σε όλες τις φτωχικές γειτονιές το μεγαλύτερο πάθος των παιδιών είναι το ποδόσφαιρο.
Τριπλάρουμε τις δυσκολίες της ζωής. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο στις αλάνες, όχι στα χρηματιστήρια. Η ομάδα της ελπίδας.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Η ιστορία της ξεκίνησε το 2011 στην πληθυσμού 210.000 πόλη Οσμάνιγιε, με σκοπό να δημιουργήσει μια στέγη και να δώσει κίνητρο στα παιδιά και τους νέους της περιοχής, σε μια φτωχή γειτονιά όπου η χρήση ναρκωτικών είναι πολύ υψηλή.
Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια (χρήματα για την επίσημη αναγνώριση του συλλόγου από την ομοσπονδία, διπλώματα προπονητικής) προσπαθεί να αναδείξει μια ξεχωριστή πλευρά του ποδοσφαίρου ενάντια στη κατεστημένη λογική (χτύπα-σπάσε-κομμάτιασε όπως λένε χαρακτηριστικά), αλλά ότι αντιθέτως είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, στο οποίο ανεξαρτήτως της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης όλοι μπορούν να συμμετάσχουν.
Πλέον έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε πρωταθλήματα νέων.
Καταβάλλει προσπάθειες για την εξέλιξη των παιδιών και των νέων στο αθλητικό κομμάτι, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως μαθήματα θεάτρου και μουσικών οργάνων, κινηματογραφικές προβολές, θεωρητικά μαθήματα και ηθικές αξίες, ενώ πρόσφατα άνοιξε και βιβλιοθήκη. Παράλληλα εναντιώνεται στο ρατσισμό και τη βία κατά των γυναικών και ασχολείται ενεργά με αυτά τα θέματα.
Στη συζήτηση που είχαμε αναφερθήκαμε στην έννοια της αυτοοργάνωσης, η οποία σαν λέξη δεν υπάρχει στα Τουρκικά, αλλά η ομάδα αυτή εφαρμόζει στην πράξη τις αξίες της. Δεν υπάρχει αφεντικό, δεν έχει χορηγούς, ενώ ιδρύθηκε από νέους της γειτονιάς οι οποίοι επαναστατούν στη σημερινή μορφή του ποδοσφαίρου.

Γυναίκα=Μητέρα, αδερφή, θεία-όχι στη βία
Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο στις αλάνες, όχι στα χρηματιστήρια…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *