Ανακοίνωση ίδρυσης ομάδας

– ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ –

Από τις αρχές του 2015 μια παρέα ατόμων με κοινά ιδανικά και προβληματισμούς που γνωριστήκαμε στο Antifa League Athens, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια αυτοοργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου σάλας (futsal), τον ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Το όνομά μας δηλώνει την εναντίωση σε οποιονδήποτε αφέντη–δεσπότη θέλει να εξουσιάζει κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Αδέσποτοι λοιπόν πορευόμαστε, όχι μόνο στο δρόμο, αλλά αυτή τη φορά και στο παρκέ χωρίς παράγοντες και χορηγούς, χωρίς σχέσεις εξάρτησης και διαμεσολάβησης. Η διοίκηση είναι μόνο στα χαρτιά και η χρηματοδότηση της ομάδας γίνεται από τις τσέπες μας και τον κόσμο που επιθυμεί να μας στηρίξει. Οι αποφάσεις για τον Αδέσποτο λαμβάνονται συλλογικά και αντί-ιεραρχικά μέσα από τις συνελεύσεις της ομάδας.

Οι περισσότεροι από μας έχουμε παίξει μπάλα σε διάφορες ομάδες και έχουμε διαπιστώσει και βιωματικά ότι επικρατεί ένας άκρατος ανταγωνισμός που πολλές φορές εξελίσσεται σε κανιβαλισμό. Αυτό που ξεχωρίζει είναι οι σχέσεις με μάνατζερ-παράγοντες, οι χορηγοί, οι μπράβοι και μια γενικότερη λογική ποδοσφαιρικής και οικονομικής ανέλιξης με κάθε τρόπο. Τη θέση του παιχνιδιού έχει πάρει η εμπορευματοποίηση και το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που σιχαινόμαστε. Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίζουμε να σταθούμε ανάχωμα στο συγκεκριμένο “αθλητικό” μοντέλο σε έναν ποδοσφαιρικό χώρο διαφορετικό από τον ευρέως διαδεδομένο.

Το ποδόσφαιρο σάλας είναι ένα άθλημα, παραλλαγή του κλασικού ποδοσφαίρου, που παίζεται 5 εναντίον 5 σε μικρότερο γήπεδο και κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι συνεργασίες σε μικρό χώρο με γρήγορο ρυθμό και οι αλλεπάλληλες φάσεις που απαιτούν οξυδέρκεια και πολλές επαφές με την μπάλα. Μέσα από αυτό, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την ίδια αίσθηση που είχαμε ως παιδιά, αυτή του παιχνιδιού στις αλάνες και στις πλατείες.

Προωθούμε την ουσιαστική ψυχαγωγία, μακριά από λογικές φανατισμού τηρώντας το fair play προς τους αντίπαλους συναθλητές μας. Παρόλα αυτά, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα ανεχτούμε καμία εξουσιαστική, φασιστική, ρατσιστική, σεξιστική συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδου από κανέναν.

Γουστάρουμε τον αθλητισμό, και ειδικά την μπάλα, και θέλουμε να εφαρμόσουμε και σε αυτό το χώρο τις αρχές της αυτοοργάνωσης, της  ισότητας και της αλληλεγγύης.

ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αθήνα, 1η Μάη 2015, ώρα 13:12

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *